Megjelent a NAIH éves beszámolója

2012. március 30. napjával a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közzétette az éves beszámolóját, ami hozzáférhető a NAIH weboldalán.

A beszámoló hangsúlyozza, hogy az „csupán pillanatfelvétel egy újonnan megalakult szervezet első hónapjairól, a korábbi és az új funkciókhoz illeszkedő struktúra és az új feladatok ellátására is alkalmas személyi állomány kialakításáról.”


A hatóság megalakulásával kapcsolatosan a beszámoló kiemeli, hogy a hatóság engedélyezett létszámkerete 59 fő, ami valamivel több az adatvédelmi biztos hivatalánál, azonban immár számos szolgáltatatást (informatikai, üzemeltetési, gazdálkodási) magának kell megoldania, ami 10 fős bővülést jelentett. A Hatóságnál jelenleg 42 fő dolgozik és jelentős részben a korábbi adatvédelmi biztos hivatala személyi állományának átvételével működik. További munkatársak felvétele folytatódik az év során. Jelenleg a Hatóságnál négy köztisztviselőt neveztek ki vizsgálóvá.

A beszámolóból kiderül, hogy a hatóság működése és elhelyezése nem problémamentes, mivel a hatóság székhelyét biztosító Budapest XII. Szilágyi Erzsébet fasor 22/C szám alatti – korábbi négy évig üresen álló – irodaház korszerűtlen, illetve teljes felújításra szorul. A beszámoló kiemeli, hogy a hatóság köztisztviselőinek illetménykiegészítése jelentősen, a korábbi 80 % illetve 35 %-ról 50%-os, illetve 15 %-os szintre csökkent, míg más szerveknél hasonló csökkentést nem hajtottak végre. Mint a beszámoló kiemeli, „a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság személyi állományának illetmény-besorolása következetlenül és hátrányosan eltér a hasonló alkotmányos jogállású, alapjogvédelmi feladatokat is ellátó állami szervekétől.” A beszámoló kiemeli, hogy számos törvényi feladatnak nem teremtették meg fedezetét, illetve a vagyonmegosztás következtében több esetben beruházást kellett végrehajtani.

A jelenlegi hatósági honlap prototípusos kivitelezésben készült. Az adatvédelmi biztos weboldalából az archív állásfoglalások, tájékoztatók, beszámolók feldolgozása és egységes szerkezetben történő közzététele hosszabb időt igényel, de várhatóan április folyamán a NAIH honlapján ezek is helyet kapnak. (Az ajánlások már elérhetőek a http://www.naih.hu/ajanlasok.html cím alatt)

A hatóság beszámolója az Infotv. új rendelkezéseit is elemzi.  A beszámoló kiemeli, hogy az új jogalapok törvényi bevezetése számos jogértelmezési kérdést vet fel. A jogalapokkal kapcsolatos nemzeti szabályozások terén pedig alapvető változást eredményez az Európai Unió Bíróságának 2011. november 24-i ítélete, ami az irányelv 7. cikk f) pontját nyilvánította közvetlenül alkalmazandónak. A hatóság, mint jogalkalmazó erre a körülményre tekintettel kell, hogy legyen munkája során, mivel az adatvédelmi irányelv magyar átültetése ebből a szempontból nem megfelelő.

A beszámoló az adatvédelmi biztostól átvett ügyek összefoglalása során kiemeli a nemzetközi adattovábbításra vonatkozó új szabályozást. Kiemelendő, hogy a hatóság álláspontja szerint a munkavállalói adatok külföldi adatfeldolgozóhoz történő kiszervezéséhez a jogalapot az Irányelv 7. cikk f) pontja adja meg.

Az adatvédelmi nyilvántartás vonatkozásában a beszámoló szerint a Hatóság komoly erőfeszítéseket tesz, és a közeljövőben teljesen automatizált ügymenetet vezet be a bejelentések elektronikus fogadására és feldolgozására.

A beszámoló melléklete végül a hatóság eddig kibocsátott tájékoztatóit, sajtóközleményeit, továbbá SzMSz-ének kivonatát tartalmazza.