Az új adatvédelmi törvény tervezete az Országgyűlés előtt

A mai napon a Kormány benyújtotta az új adatvédelmi törvény tervezetét az Országgyűlés részére.

Első olvasat alapján  megállapítható, hogy a miniszteri tervezethez képest pontosítások történtek és a társadalmi egyeztetés során megküldött véleményünkben javasoltak is – legalább részben – megvalósultak. Így a törvénytervezet indokolása szerint: “… a Javaslat az Avtv. rendszerétől eltérően a magyar adatvédelmi rendszerben eddig elfogadott két jogalap mellett, azokat kiegészítve bevezeti a 95/46 irányelv 7 . cikk c) és f) pontja szerinti új jogalapot is, amely szűk körben, és átfogó garanciális szabályok mellett lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben, speciális érdekekből az érintett hozzájárulása hiányában, és a jogalkotó közhatalmi aktusa nélkül is sor kerülhessen az adatkezelésre.” Pozitív változás tehát, hogy bevezetik azt az adatkezelési jogalapot, mikor az adatkezelő jogszerű érdekeinek érvényesítéséhez van szükség a személyes adatokra (eleddig ugyanis ez hiányzott a magyar jogban, ami nem kevés bosszúságot okozott a gyakorlatban).

Másrészről komoly hátralépés a tervezetben, hogy az adatfeldolgozásra vonatkozó Avtv szabályokat átvették, közöttük azt is, hogy tiltanák az adatfeldolgozó részéről további adatfeldolgozó igénybevételét, amely szabály nem számol a realitásokkal.

A 10 millió forintig terjedő bírság és az adatvédelmi nyilvántartással kapcsolatos szabályok a miniszteri tervezethez képest változatlanok maradtak.

A törvény tervezetét és az esetleges módosítókat figyeljük.