Izrael megfelelő szintű védelmet biztosít

Az Európai Unió hivatalos lapjának mai számában jelent meg az Európai Bizottság 2011. január 31.-i határozata, melyben megállapításra került, hogy Izrael az adatvédelmi irányelv értelmében megfelelő szintű védelmet biztosít a személyes adatok automatizált kezelése tekintetében.

A Bizottság határozata egy három és fél éves folyamat lezárása, melynek előzményeiről itt számoltunk be.


A Bizottság döntése értelmében úgy kell tekinteni, hogy Izrael a személyes adatok védelmének megfelelő szintjét biztosítja a 95/46/EK irányelv értelmében a személyes adatoknak az Európai Unióból Izrael Államba történő automatizált nemzetközi továbbítása tekintetében vagy – amennyiben az adattovábbítás nem automatizált – az Izrael területén történő további automatizált adatkezelés/feldolgozás tekintetében. Figyelembe veendő azonban, hogy amennyiben a személyes adatok továbbítása, valamint az azt követő kezelése kizárólag nem automatizált eszközökkel történik, a vonatkozó adattovábbítás Izraelbe nem tartozik a megfelelőségi határozat hatálya alá.

Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy az Európai Bizottság a következő országokkal kapcsolatosan állapította meg, hogy azok megfelelő szintű védelmet biztosítanak adattovábbításokkal kapcsolatosan: Argentína, Svájc, Guernsey, Man-sziget, Kanada (olyan szervezetek tekintetében, melyek kereskedelmi tevékenységük keretében személyes adatot kezelnek, valamint PNR adatok továbbítására), Ausztrália (PNR adatokra), USA (Safe Harbor és PNR adatokra), Jersey, Feröer-szigetek, illetve Andorra. Ehhez a listához csatlakozott immár Izrael is.