Elindult az Adatvédelmi Biztos megújult honlapja

A tegnapi nappal – előzetes bejelentés nélkül – az Adatvédelmi Biztos Irodája elindította megújult honlapjának próbaüzemét, ami jelenleg a http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php cím alatt hozzáférhető – egyelőre csak magyar nyelven.

Az adatvédelmi biztos már 2009. évi beszámolójában jelezte, hogy a 2004. márciusa óta működő és anim gif-fekkel megtűzdelt, elavult weboldalt tartalmilag és formailag is megújítani szándékozik. A vonatkozó projekt 2008-ban indult, melynek keretében megváltoztatták a honlap teljes menürendszerét, illetve megkezdték a tartalom megújítását is.

A honlap feltöltés alatt álló próbaverzióján előfordulnak még törött linkek, továbbá az átmenetiséget tükrözi, hogy egyes linkek még visszamutatnak a régi honlapra, a változások azonban biztatóak. Ebből a szempontból kiemelendőek a “Mikro oldalak”, melyek közül egy a gyermekeknek szól, illetve a gyermekek adatvédelmi jogaival foglalkozik, míg a másik a közösségi oldalakkal kapcsolatban nyújt részletes tanácsokat mind a felhasználók, mind pedig a szolgáltatók részére.

Az „Intézze interneten” menü biztosításából is látszódik az a szándék, hogy az oly vitatott Adatvédelmi Nyilvántartás megújítása keretében a nyilvántartási bejelentések elektronikus intézését kívánják megteremteni más adatvédelmi hatóságok gyakorlatához hasonlatosan. Tekintettel azonban arra, hogy a 29. számú adatvédelmi munkacsoport adatvédelem jövőjéről közzétett állásfoglalásában nem sikerült tisztázni a nyilvántartás jövőbeni szerepét, valószínűleg az elektronikus alapú bejelentés bevezetésére nem kerül sor.

Az angol nyelvű weboldal elindulásáról külön beszámolunk.