Európa tanácsi ajánlás a profilozásról

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága 2010. november 23-án CM/Rec(2010)13. szám alatt ajánlást fogadott el a profilozás és az adatvédelem kapcsolatáról, amely dokumentum a nálunk „automatizált egyedi döntés”-ként szabályozott adatfeldolgozási technika nemzetközi minimum sztenderdjeit rögzíti, melyet mind gyakrabban alkalmaznak banki hitelfelvételnél, biztosítási kockázatok elemzéséhez vagy éppen teljesítményértékeléshez.

A „profil” az ET ajánlás meghatározása szerint adatok olyan személyhez rendelhető halmaza, ami az egyének valamely csoportjára vonatkozik, míg a „profilozás” olyan automatikus adatfeldolgozási technika, amely alatt valamely profil egyénhez rendelését értik, így különösen az őt érintő döntéshozatal keretében az egyén személyes preferenciáinak, magatartásának vagy beállítottságának elemzése vagy jóslása érdekében.

A profilozás tág körben elterjedt technika és alkalmazásának előnyei kétségtelenek, mivel segíthet a csalások kiszűrésében, kockázatelemzésben, ami különösen jelentős például banki vagy biztosítási területen. Emellett azonban az Európa Tanács szerint az egyének alapjogainak védelme érdekében garanciákkal kell körülbástyázni a profilozás gyakorlatát, mivel ez az adatkezelési/adatfeldolgozási technika különösen alkalmas arra, hogy az adatalany tudta nélkül más minőségű információkat / személyes adatokat nyerjenek az adatkezelők, ami hátrányosan érintheti az egyén jogait.

Az Európa Tanács ezért – az 108. számú Adatvédelmi ET Egyezmény modernizálására vonatkozó munkára is tekintettel – átfogó javaslatot tett a profilozási technika tagállami szabályozásra, melyet jogszabályok vagy éppen önszabályozás útján lehet megvalósítani. Az ET vonatkozó sajtónyilatkozata kiemelte, hogy az elfogadott ajánlás

–          egyensúlyt kísérel teremteni az eltérő érdekek között. Így a bank érdeke, hogy a fogyasztói hitelezéssel kapcsolatos kockázatot felmérhesse, míg a fogyasztó adatalany érdeke, hogy a profilozásról megfelelő tájékoztatást kapjon, ideértve az adatkezelés mögött rejlő matematikai módszert megismerését is.

–          különösen tömeges, Interneten megvalósuló adatkezelések esetén megfelelő adatalany jogosultságok biztosítása szükséges, így egy reklámkampány hatékonyságának növelése érdekében egy fogyasztó online aktivitásának megfigyelését minden esetben megfelelő tájékoztatásnak kell kísérnie;

–          profil alapján meghozott döntések, diszkrimináció vagy hátrányos joghatások elkerülése. Ennek keretében az egyénnek tiltakozási jogot szükséges biztosítani mindenfajta automatikus egyedi döntéssel szemben.

Az ajánlás szövege angol nyelven hozzáférhető az Európa Tanács honlapján.