Tagállami álláspontok az EU adatvédelmi rendelet-tervezetéről

Az Európai Bizottság 2012. január 25-én az európai adatvédelmi szabályok átfogó reformját célzó javaslatcsomagot tett közzé, melyről mi is beszámoltunk. A Statewatch (www.statewatch.org) polgári szabadságjogok európai érvényesülését felügyelő szervezet most hozott nyilvánosságra egy angol nyelvű EU tanácsi munkadokumentumot, amely összegzi a tagállamok – közöttük Magyarország – véleményét az európai adatvédelmi irányelvet felváltani hivatott adatvédelmi rendelet korábban közzétett tervezetéről.

Számos tagállam kritikusan nyilatkozik a rendelet-tervezet rendelkezéseiről és eltérőek a vélemények abban a tekintetben is, hogy az EU Bizottság megfelelő jogi formát választott-e az adatvédelem európai szabályozásához. Így több tagállam továbbra is az irányelvi szabályozási forma fenntartását javasolja. Más tagállamok az adminisztratív terhek növekedését (pl. 24 órán belüli adatsértési értesítés kötelezettségét), illetőleg a delegált jogalkotási aktusokra vonatkozó tág körű felhatalmazásokat kifogásolják.

A rendelettervezettel kapcsolatos lényegesebb magyar megjegyzések és javaslatok a következők:
– Magyarország alapvetően üdvözli és megfelelőnk tartja a rendeleti forma alkalmazását, azonban nem tartja elvetendőnek az irányelvi szabályozás fenntartásának lehetőségét sem.
– A magyar álláspont szerint egyetlen jogi aktus (akár irányelvi vagy rendeleti formában) a rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos adatkezeléseket is átfoghatná.
– magyar javaslat, hogy a részben vagy egészben gépi adatfeldolgozás és nyilvántartási rendszer részét képező egyéb adatfeldolgozás mellett arra is terjedjen ki a rendelet hatálya, amennyiben nem képezi nyilvántartási rendszer részét az adatfeldolgozás, illetve adatkezelés;
– kerüljön rögzítésre a kifejezett hozzájárulás fogalma, hogy az írásos vagy más rögzített formát jelentsen;
– az adatsértés fogalmának tágabb, jogosulatlan vagy céltól eltérő adatkezeléseket is átfogó módosítását javasolják;
– az eredetiről eltérő célú adatkezelést a jogalap léte mellett kössék az adatalany tájékoztatásához is erről;
– az információs önrendelkezési jog tiszteletben tartásával hozzájárulást olyan esetben is lehessen adni, amennyiben az adatkezelő és adatalany helyzete között súlyos egyenlőtlenség mutatkozik (utóbbi esetben ugyanis a rendelet-tervezet a hozzájárulás, mint jogalap alkalmazását kizárná).

A kiszivárogtatott tanácsi munkadokumentum húsz európai tagállam megjegyzéseivel az alábbi linken érhető el:
http://www.statewatch.org/news/2012/jul/eu-council-dp-reg-ms-positions-9897-rev2-12.pdf