A Bizottság javaslata az európai adatvédelmi szabályok átfogó reformjáról

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az európai adatvédelmi szabályok átfogó reformját célzó javaslatcsomagját, amelynek célja, hogy a személyes adatok kezelése vonatkozásában európai szinten egységes és a jelenleginél élhetőbb szabályozást teremtsen.

A javaslatcsomag részét képezi a korábban kiszivárgott és általunk is bemutatott általános adatvédelmi rendelet tervezete (továbbá egy igazságügyi és rendőri adatkezelésekre vonatkozó irányelv-tervezet is), melyek szövegében kisebb módosításokat és pontosításokat eszközöltek. Így különösen a bírság-kiszabás eseteit tovább differenciálták, igaz, a bírság lehetséges legmagasabb összegét az érintett vállalkozás teljes évi világszintű forgalmának 2 %-ában maximalizálnák (a korábbi javaslatban szereplő 5 % helyett).

A most nyilvánosságra hozott rendelet-tervezet által nyújtott adminisztratív egyszerűsítés és jogi egységesítés multinacionális vállalatok működését szolgáló előnyei kétségtelenek: a mai napon 27 EU tagállam (és 3 EFTA állam) nemzeti adatvédelmi jogában rögzített követelményeknek, közöttük különböző terjedelmű adatvédelmi hatósági bejelentési, illetőleg engedélyezési előírásnak szükséges eleget tenni, ami jelentős költséggel jár. Ezt meghaladóan számos tagállam – közöttük Magyarország – hibásan ültette át az adatvédelmi irányelv rendelkezéseit, ami tovább bonyolítja a helyzetet, mivel ezen a szinten sem lehetséges egységes feltételekre támaszkodni. Ebből következően a rendelettervezet által bevezetendő egységes szabályok és a „one stop shop”-elve, tehát az adatkezelők egy adatvédelmi hatósághoz rendelése komoly előrelépést jelent.

A javaslatcsomag az európai jogszabályalkotás hosszadalmas folyamatára tekintettel előreláthatólag két évet igényel, míg abból konkrét jogszabály születik.

A javaslatcsomag közzétételére tekintettel – szintén a mai nap folyamán – a 29. cikk szerinti adatvédelmi munkacsoport sajtóközleményt tett közzé, melyben a Tanácsot, továbbá az Európai Parlament képviselőit is az adatvédelmi reform támogatására buzdította.

A reformcsomag további részei, így a sajtócsomag itt, míg a GYIK itt érhetőek el.

A javaslatcsomag sorsára elsősorban amiatt érdemes figyelni, mivel öt éves időtartamon belül számítani lehet a szabályozási környezet változására, ami a jövőben a hosszú távú adatfeldolgozási szerződési kapcsolatokat befolyásolhatja.