A jogos érdeken alapuló adatkezelésről – FRISSÍTVE

Az európai adatvédelmi irányelv szerint jogos érdek is megalapozhatja egy adatkezelés jogszerűségét, feltéve, hogy az érintett érdekei, jogai és szabadságai ezen érdeknél nem előbbre valók. A jogos érdek mint adatkezelési jogalap nem rendelkezik hazai előzményekkel, mivel a korábban hatályos Avtv a jogos érdeket csak “adatkezelési célként” fogadta el. E jogalap hazai alkalmazását – szigorú feltételekkel körülbástyázva – az Infotv hatályba lépése teremtette meg.

Az Infokommunikáció és Jog 2012. áprilisi számában megjelent a jogos érdeken alapuló adatkezelésről szóló tanulmányom, melynek első része az adatkezelések törvényességének kritériumait vizsgálja, második része az EU Bíróság ASNEF / FECEMD döntését és annak tanulságait elemzi, míg a harmadik rész az “érdekegyensúly teszt” alkalmazásához az EU Bíróság és a 29. cikk szerinti adatvédelmi munkacsoport gyakorlata alapján ad útmutatást.

A tanulmány online változata hozzáférhető a következő link alatt: http://www.infojog.hu/sites/infojog.hu/files/Infokom49_Liber_Adam_A_jogos.pdf